mandag - fredag
09:00 - 17:00
Ring til os
+45 2825 2959

Hvad skal jeg gøre med mit iværksætterselskab (IVS)?

Hvad skal jeg gøre med mit iværksætterselskab (IVS)?


Folketinget udfaser IVS’et

Folketinget har besluttet, at IVS’et skal udfases. Det politiske argument er at mange IVS’er har slækket på kvaliteten og kostet staten mange penge. Loven trådte i kraft d. 15. april 2019. 
I praksis betyder det, at det ikke længere er muligt at oprette et nyt IVS – samtidigt skal alle nuværende IVS’er omregistreres til et anpartsselskab (ApS) eller opløses senest d. 15. april 2021. Konsekvensen af ikke at foretage sig noget er, at selskabet vil blive tvangsopløst. 

Hvad skal jeg gøre med mit selskab?

Der findes forskellige fremgangsmåder ved omregistrering af dit IVS til et ApS, men det kan også være, at den rigtige løsning er at opløse dit selskab. Det bedste er derfor at tale med en rådgiver, så i sammen kan finde den mest optimale løsning for dig og dit selskab. Det vigtigste er dog, at du ikke blot forholder dig passivt, men at du faktisk foretager et aktivt valg – og jo før desto bedre. Der er ikke længe til d. 15. april 2021, og du har bestemt ikke lyst til at have en tvangsopløsning stående under dit navn i de offentlige databaser. Som IVS ejer, er du nødsaget til at finde en godkendt revisor, hvis du ønsker at gennemføre omregistreringen.

Omregistrering til et ApS med en erklæring 

Beslutning om omregistrering af et IVS til et ApS skal træffes på selskabets generalforsamling. Til brug for gennemførelse af omregistreringen, skal der udarbejdes et generalforsamlingsreferat, nye vedtægter samt en erklæring fra en godkendt revisor om, at kapitalen er tilstede. Minimumskapitalkravet for et ApS udgør 40.000 kr. og kræver derfor, at der i IVS’et levetid har været positive driftsresultater opsparet på overført reserver, nok til at indfri dette krav. 

Omregistrering til et ApS med et revideret årsregnskab 

Har du allerede en revisor tilknyttet dit IVS og har du fået revideret dit seneste årsregnskab, kan det danne grundlag for omregistreringen. Der skal af det reviderede årsregnskab fremgå en egenkapital på minimum 40.000 kr., der kan overføres til selskabskapital. Regnskabet skal være forsynet med en revisorerklæring uden modifikationer og endelig må balancedagen højst ligge 5 måneder forud beslutningen om omregistreringen. Der skal ved denne fremgangsmåde desuden udarbejdes en ledelseserklæring, hvor ledelsen erklærer, at kapitalen er til stede på omregistreringstidspunktet. 

Kontant kapitalforhøjelse

Har du i dit selskab ikke formået at opbygge en overført reserve på minimum 40.000 kr., der er selskabskapitalkravet i et ApS, kan du vælge at foretage en kapitalforhøjelse ved at indskyde det nødvendige beløb privat. På den måde vil du opnå kravet om minimumskapitalen og vil herefter kunne foretage omregistreringen. 

Kapitalforhøjelse ved gældskonvertering 

Hvis dit IVS har været stiftet med en begrænset indskudskapital, har den løbende drift formentlig været finansieret af dig selv privat via en mellemregning med selskabet. Denne mellemregning er en gæld som dit selskab har til dig som privatperson. I stedet for at lave en kontant kapitalforhøjelse, hvor du indskyder nye penge, kan du vælge at gennemføre en kapitalforhøjelse ved at foretage en gældskonvertering af din mellemregning, således denne tidligere gæld nu er selskabets kapital. Har du en betydelig mellemregning, kan konverteringen foretages med en del af gælden, således minimumskapitalen på 40.000 kr. er opfyldt og du samtidigt fremadrettet vil kunne få udbetalt din resterende mellemregning.

Opløsning af mit selskab

Måske har du ikke fået den vækst i din forretning som ønsket, eller dine forretningsplaner har ændret sig og du har derfor overvejet at lukke selskabet. Med den nye lovgivning er det et oplagt tidspunkt at opløse dit selskab på. Det kan også være, at du slet ikke har brug for et kapitalselskab til din virksomhed, men kan nøjes med en enkeltmandsvirksomhed fremadrettet. Opløsningen kan foretages via en betalingserklæring i henhold til selskabslovens § 216. 

Hvad gør jeg nu?

Som det fremgår, er der adskillige fremgangsmåder for håndtering af de nye regler. Omregistreringen kræver en godkendt revisor, hvorfor du fra start ligeså godt kan få en revisor indover – på den måde træffer du og dit selskab også den mest optimale løsning. Der findes ikke én bedste løsning, men afhænger af din branche, aktivitet, fremtidsplaner mv. 

Kondrup Consulting bistår gerne med assistance i denne proces. Vi er ikke selv godkendt revisor, men vi samarbejder med dygtige godkendte revisorer, hvorfor vi kan tilbyde en samlet løsning hvor vi giver rådgivning om den optimale løsning for dig og dit selskab samt foretager gennemførslen af omregistreringen eller opløsningen.

Du er altid velkommen til at kontakte os for en snak og et uforpligtende tilbud.